Samsun Testis Torsiyonu

Samsun testis torsiyonu rahatsızlığı testisin kendi etrafında dönmesidir. Genel olarak genç erkeklerde görülme sıklığı oldukça fazladır. Erken müdahale edilmediği halde genç erkeklerde testisin tamamen kaybıyla bile sonuçlanabilir. Bu hastalık her ne kadar genç erkeklerde daha sık görülse bile her yaş gurubundaki erkekte görülme olasılığı da bulunduğunu bilmek gerekiyor. Bebeklerde ise 1 yaş gurubu erkek çocuklarda görüldüğü gözleniyor. Tüm hastalarda testis torsiyonunun genel olarak sol tarafta meydana geldiği görülüyor. Peki, bu hastalığın belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Merak ettiğiniz tüm bu soruların ayrıntılı yanıtlarına içeriğimizin devamından erişebilirsiniz.

Testis torsiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir?

Testis torsiyonu nedenleri ve belirtileri farklılık gösteriyor. Bu hastalığın en yaygın görülme faktörlerini sıralamak gerekirse de;

Testis koruyucu zarının zarar görmesi 

Testisi besleyen atar damarın zarar görmesi 

Ergen erkeklerde testisin büyüme hızının normalinden fazla olması 

Erkek bebeklerde testisin yerine yerleşme sürecinde görülen sorunlar

Testis bağında görülen problemler

Testiste daha önce meydana aniden gelen ağrılar ve bu ağrıların tekrar etmesi durumu

Tüm bunların yanı sıra testis torsiyonunda sıklıkla görülen belirtiler de merak ediliyor. Sık ve yaygın belirtileri olmamakla beraber genelde sol tarafta yer alan testiste görülen ani ağrılar ve ani şişmeler, mide bulantısı demek mümkündür. Bu hastalıkta erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Özellikle ergenlik çağındaki erkek bireyler bu sorunu ve belirtileri ailelerine söyleme konusunda çekindiği için tedavilerde gecikme söz konusu olabiliyor.

Testis torsiyonu nasıl tedavi edilir?

Testis torsiyonu ürolojik ve çok acil bir durumdur. Uzman hekim tarafından muayene edilen ve teşhisi konulan hastanın hızlıca tedaviye başlaması gerekiyor. Tedavisi ise üroloji uzmanı tarafından uygulanan cerrahi müdahalelerdir. Bu tedavide temel amaç testisin normale dönmesini sağlamak ve üreme fonksiyonlarını korumaktır. Ancak ilerleyen vakalarda testisin tamamen alınması bile söz konusu olabilir. Tüm bulara ameliyat sırasında üroloji uzmanı tarafından karar verilir. Ancak ne kadar erken teşhis ve müdahale edilirse hastalıktan kurtulma olasılığı o denli artış gösterecektir.